HRVATI TRAŽILI LAŽNO SVEDOČENJE PROTIV KAPETANA DRAGANA

Srbin Nikola Bajić je na svedočenju tokom rasprave u sudu u Sidneju o izručenju Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, rekao da su hrvatski obaveštajci od njega tražili da lažno svedoči kako je video da kapetan Dragan udara i šamara zatvorenike.
Kako izveštava australijski Asošiejted pres, Bajić, bivši oficir za veze, je na svedočenju telefonom iz Italije ispričao kako je bio uhapšen u avgustu ove godine u svojoj kući na granici Hrvatske i BiH i da su mu dvojica hrvatskih obaveštajaca rekla da će se ‘pobrinuti za njega ako im da dokaze o Vasiljkovićevom maltretiranju zatvorenika’.
Iako im je rekao da nije istina da je kapetan Dragan prebijao zatvorenike, hrvatski obaveštajci nastavili su s nagovaranjem, nudeći mu da će njegovoj ženi i njemu, ako bude lažno svedočio, naći posao, rekao je Bajić sidnejskom sudu.
Odgovarajući na pitanja pravnog zastupnika Hrvatske Stivena Lojda, Bajić je negirao da izmišlja kako bi pomogao Vasiljkoviću.
Na jučerašnjem svedočenju pred centralnim sudom u Sidneju, Vasiljković je rekao da će, ako bude izručen Hrvatskoj, biti ubijen i pre nego što mu počne suđenje po optužnici koja ga tereti za ratne zločine. On tvrdi da je zahtev za njegovo izručenje ‘propagandna podvala njegovih neprijatelja’, da je u Hrvatskoj već proglašen krivim i da je progonjen zbog političkih uverenja i srpske nacionalnosti.
Hrvatske vlasti Dragana Vasiljkovića traže zbog navodnih ratnih zločina 1991. i 1993. godine – za mučenje zatvorenika u zatvorima u Kninu i selu Bruška kod Benkovca i za ubijanje civila i paljenje kuća u hrvatskim selima oko Gline u jesen 1991. godine. Na osnovu međunarodne poternice uhapšen je 20. januara ove godine i otad traje rasprava o izručenju, o čemu će odluka biti doneta 22. marta iduće godine.

RTS 22.12.2006

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.