Kraj sudjenja Kapetanu Draganu

U četvrtak, 21.12.2006. po prvi put od kako je uhapšen 20. januara ove godine, pred sudijom Centralnog Lokalnog Suda u Sidneju svedočio je i Kapetan Dragan.
Kep se vrlo kratko zadržao u odeljku za svedoke i nakon što je odgovorio na nekoliko pitanja odbrane vraćen je na optuženičku klupu, koja je od ostatka sudnice izolovana staklom.
Na prvo pitanje, odnosno sugestiju, da za zapisnik kaže svoje puno ime i prezime, Kapetan Dragan je uz osmeh odgovorio da to nije tako jednostavno kao što se na prvi pogled čini.
„Od kako sam uhapšen meni nije oduzeta samo sloboda već i moje legalno ime” izjavio je optuženi. „Rođen sam kao Dragan Vasiljković, ali sam pre trideset godina, zbog lakšeg izgovora, ime promenio u Daniel Sneden”. Podsetimo se i na to da je Kep davno pre hapšenja javno govorio na ovu temu i objasnio da niko u australijskoj vojsci nije mogao da izgovori njegovo puno ime i prezime tako da se na ovaj korak odlučio iz čisto praktičnih razloga.
Zatim se govorilo o hrvatskim dokumentima u kojima se pominje da optuženi živi na nepoznatoj adresi, pod lažnim imenom, “te je očito da je u bjekstvu”. Koliko je ovo tendenciozna izjava govori i činjenica da Kep nikada nije krio ni svoje legalno ime Daniel Sneden niti srpsko ime Dragan Vasiljković. Kao i to da se kao jedan od poznatijih Srba redovno pojavljivao u medijima u Srbiji a od kada se vratio u Australiju, 2004. godine, nekoliko puta je o njemu pisao melburnški Svetski Srpski Glas, donoseći ne samo njegovo puno ime i sliku, već i trenutno mesto prebivanja i zanimanje.
Na pitanje advokata odbrane, gospodina Slogrouva, da li je po povratku u Australiju bio u kontaktu sa australijskom Federalnom Policijom, optuženi je odgovrio da je od prvog dana dolaska u Australiju održavao redovan kontakt i sa Federalnom Policijom i sa ASIO-m (Australijskom službom državne bezbednosti).
Kep je još nekoliko minuta govorio o svom svedočenju u procesu protiv Slobodana Miloševića u Hagu, kao i o svom humanitarnom fondu. Govoreći o humanitarnom fondu „Kapetan Dragan”, Sneden je izjavio da je taj fond „po ostvarenim projektima bio najveći svoje vrste na teritoriji bivše SFRJ, pa i u istoriji Balkana”.
Optuženom su dostavljene i fotografije na kojima je on prepoznao nekadašnji kamp za obuku koji je on vodio u toku Otadžbinskog rata a koji se nalazi na Kninskoj tvrđavi. Upitan da pročita posvetu koja se danas nalazi na ulazu u kamp Vasiljković je pročitao tekst u kome stoji: „Na ovom mjestu su 1991. snage Kapetana Dragana zarobile, mučile i ubijale hrvatske branitelje”. U potpisu je stajalo „Udruga žrtava srbskih koncentracionih logora- 05.08.2006.” Komentarišući ovu pojavu Vasiljković je rekao da je ovo još jedan od dokaza kako je on u Hrvatskoj unapred osuđen.
Kapetan Dragan izneo je svoje uverenje da ako bude izručen Hrvatskoj, suđenje verovatno neće dočekati živ jer će ili biti likvidiran ili nateran na samoubistvo. Čitav proces opisao je kao farsu i čistu osvetu za njegovu anti HDZ-ovsku politiku i suđenje hrvatskom zločincu Gotovini u Hagu.
U nastavku suđenja odbrana je izlagala dokaze o nesaradnji Republike Hrvatske sa haškim tribunalom, odnosu hrvatskih vlasti prema Krajini i Krajišnicima, kao i o nedelima počinjenim u agresorskoj akciji „Oluja”. Na izlaganje odbrane sudija je nekoliko puta upućivao kritike da iznesene činjenice nisu relevantne za ovaj proces, podsprdljivo prevrćući očima na svaki pomen ove teme. Barisiter Slogrouv je na sudijino insistiranje o nerelevantnosti zaključio da genocidni tretman prema Srbima u regionu ima veliku težinu, i mora tu težinu i relevantnost da ima i u pitanju o ekstradiciji Kapetana Dragana. Na opasku odbrane sudija je odgovrio ironičnim osmehom i odmahivanjem ruke.
Tim odbrane bio je razočaran što u četvrtak nije uspeo da uspostavi video-link vezu sa svedokom Nikolom Bajićem, pa je to svedočenje odloženo za drugi dan. Četvrtak se završio i nemalim iznenađenjem kada je zastupnik Hrvatske, gospodin Lojd, saopštio da su za sutradan obezbedili i video-link svedočenje jednog hrvatskog policajca koji će navodno „pobiti sve lažne iskaze svedoka Bajića”.
Drugi dan je ipak uspostavljena telefonska veza sa Nikolom Bajićem, bivšim oficirem za vezu u Srbskoj Vojsci Krajine, koji je iz Italije svedočio u Kapetanovu odbranu.
Bajić je naveo da je u avgustu ove godine bio uhapšen u svojoj kući, na granici Hrvatske i BIH, od strane hrvatskih vlasti. Njega su hrvatski obaveštajci nagovarali da lažno svedoči protiv Kepa, a za uzvrat bi Hrvatska Bajiću i njegovoj supruzi obezbedila zaposlenje.
Bombastično najavljeni svedok Krune, hrvatski policajac koji je navodno isleđivao Bajića nakon njegovog hapšenja avgusta ove godine, nije rekao ništa konkretno. Hrvatski svedok je svoju zbunjenost i izbegavanje konkretnih odgovora pravdao čuvanjem državnih tajni.
Sudija će konačnu odluku o ovom slučaju doneti 22.03.2007. a iz tima odbrane dolaze informacije da se nadaju pozitivnom ishodu. Naime, gospodin Đorđe Bubalo, predsednik lobi grupe “Srbi za Istinu i Pravdu” ekskluzivno je izjavio kako veruje da Kapetan Dragan neće biti izručen Hrvatskoj.
“Konačnu odluku znaćemo 22.03. kada je sud saopšti javnosti, ali nakon ovih sedam dana i saslušanja svih svedoka i obrade materijala dostavljenog sudu, verujem da će odluka biti pozitivna za nas” kaže gospodin Bubalo. O tome koliko će ta odluka zaista biti konačna i sam predsednik srbske lobi grupe kaže “Ako odluka bude pozitivna za nas mi očekujemo da se druga strani žali, a ako bude negativna za nas, naravno da ćemo mi uložiti žalbu. Dakle definitivno će se ići i pred Federalni sud Australije, i dok se ne iscrpi čitav pravosudni proces, kraja nema.” Bubalo je dodao i kako je odluka ovoga suda ipak bitna i u odnosu na to kako će presuditi Federalni sud i još jednom ponovio svoje uverenje da Kapetan Dragan neće biti izručen Hrvatskoj.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.