Godinu dana od hapsenja Kapetana Dragana

Protekla je citava godina, godinu dana je Dragan Vasiljkovic u zatvoru.
U Sidneju u iscekivanju pravde i istine, u ocekivanju slobode, covek prezivljava traume sudskog procesa u kom ga tuze i sude bez ikakvih dokaza koji bi opravdali torturu kroz koju ovaj gradjann Australije u Australiji prolazi citavu godinu.

Odluka sudije Lokalnog Suda u Sidneju, koji je saslusao svedoke i samog Dragana Vasiljkovica tokom decembarskog procesa za ekstradiciju, ocekuje se sredinom meseca marta. U medjuvremenu legalni tim za odbranu Kapetana Dragana nastavlja svoj rad.
Naime, kako je barister Brad Slowgove objasnio, odlukom koja sledi u martu – process najverovatnije nece biti zavrsen. Ako odluka bude na strani drzave Hrvatske i ekstradicije, legalni tim koji zastupa Kapetana, ulozice zalbu na odluku vise-stepenom sudu sve do najvisih pravnih istitucija zemlje. Ako doneta odluka bude oslobadjajuca za Kapetana Dragana, ocekuje se da ce suprotna strana uloziti zalbu visem sudu. Sve to ukazuje na verovatnocu da ce proces za istinu potrajati, jos koji mesec, mozda i citavu godinu.
Pred nama je jos mnogo posla i zajednickih zalaganja i akcija kako bi se ovaj slucaj u kom Srbi zele pravdu doveo do prabvednog kraja.
Uporedo sa advokatima i baristerima, i clanovi srpske zajednice nastavljaju sa aktivnostima u cilju okupljanja ljudi, prikupljanja materijalnoh sredstava kao i moralne podrske u svim gradovima australije, i sto je veoma znacajno, polako ali sigurno Srpskom Lobiju za Pravdu i Demokratiju, se prikljucuju i organizacije i pojedinci iz svih krajeva sveta.
Na nedavno odrzanom skupu barrister Slowgove je objasnio prisutnima detalje medjunarodnog prava koji jednostavno nisu ispostovani u dosadasnjem toku sudskog procesa, a koji ce sigurno biti uzeti u obzir u narednom periodu. Takodje je upucena zahvalnost svim ljudima dobre volje koji su do sada na bilo koji nacin pomogli da se borba za istinu i demokratska ljudska prava ispostuju, sa pozivom da se nastavi u istom pravcu do pravednog cilja.
Ovom prilikom jasno je istaknuta podrska Srpske Pravoslavne Crkve, kao i Diplomatije drzave Srbije, i postovanje za sve sto su ljudi, odvajajuci novac i vreme, iz svog svakodnevnog zivota, postigli tokom protekle godine, kako bi se izborili za pravedniji tretman u drustvu u kom zive.
Osnovna poruka clanova Lobi Grupe je da se nastavi u istom smeru i da se druzenjem, razgovorima i okupljanjima obezbedi materijalna podrska advokatima.
Jedna od najznacajnijih manifestacija tokom godine je svakako SVETOSAVSKI OMLADINSKI FESTIVAL, koji se svake godine odrzava u manastiru Svetog Save u Kamberi. Ovom prilikom, u okviru programa i aktivnosti organizovanih za sve goste, bice osmisljen i kutak Lobi Grupe, gde ce zainteresovani moci da dobiju informacije, da daju sugestije, kao i da priloze materijalnu pomoc za nastavak pravne borbe za oslobadjanje Kapetana Dragana.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.