ODBRANA DRAGANA VASILJKOVICA TRAZICE U AVGUSTU NJEGOVO PUSTANJE NA SLOBODU

PROCES KOJI CE POTRAJATI
Odbrana Dragana Vasiljkovica podnece najkasnije u avgustu zahtev za njegovo pustanje da se brani sa slobode. Ovo je u cetvrtak izjavio barister Bredli Slougrouv, nakon kratkog pretresa odrzanog na Federalnom sudu Australije, na kome Vasiljkovic tuzi australijski Komonvelt i Republiku Hrvatsku za svoje, kako se tvrdi, nezakonito hapsenje.

  Sudija Denis Kaudroj dao je odbrani kapetana Dragana jos vremena da pripremi izuzetno obimni materijal u kome, kao odgovorne, navodi Hrvatsku, zatim australijskog ministra pravosudja, drzzavnog pravobranioca, te upravnika zatvora Parkli u Sidneju i sudiju za prekrsaje Centralnog lokalnog suda koji je doneo odluku o zatvaranju. Kako su “Vesti” ranije izvestile, branioci tvrde da je prva 24 casa Vasiljkovica u Australiji u stvari uhapsila Hrvatska, koristeci se australijskim organima. S tim u vezi, sudija je zakazao nove rokove za pretres u julu, odnosno u avgustu.

Nakon sto je i Hrvatska ukljucena u proces, s te strane dosao je odgovor da je ona, kao strana zemlja, zastichena imunitetom od eventualnog sudskog postupka. Bredli Slougrouv tvrdi da to nije tacno i ceka da se o argumentima za i protiv takodje izjasni Federalni sud.

  Cak i da je tacno pozivanje na imunitet, Hrvatska je nezaobilazan faktor u celom slucaju u kome ima svoj udeo, kazze barister.

Sudija Kaudroj odobrio je u cetvrtak odbrani Dragana Vasiljkovicha da joj se omoguci da s njim provede vise vremena u pripremi glavnog pretresa. Prema toj odluci, Slougrouv i njegov tim imace pravo da u zatvoru provedu s Kapetanom Draganom tri dana po punih osam sati.

  Ovo je prvi put da je Vasiljkovic dobio toliko vremena da bude na raspolaganju svojim advokatima. Dosad, naime, branioci su, kao i svi drugi posetioci, imali pravo da provedu s njim samo po jedan sat za vreme svake posete. On sam, ako hoce da im telefonira, mora da stane u red pred telefonskom govornicom, sa ostalim zatvorenicima i da se telefonom posluzi u trajanju od deset minuta. Ukoliko postoji potreba da razgovara duze, mora da prekine i vrati se na kraj reda, sve dok ponovo ne stigne do telefona.

  Ranije, javljeno je da bi celokupan materijal, ukljucujuci i zalbu na presudu Lokalnog suda koji odobrava izrucenje, trebalo da se nadje na Federalnom sudu u decembru. Time se proces ne zavrsava. Naprotiv. I taj pretres u decembru je, u sustini, proceduralne prirode i uvod u glavno saslusanje, tako da ce cela stvar jos potrajati, predvidja Bredli Slougrouv. Njegovo uverenje je da se radi o presedanu koji ima sansu da udje u istoriju australijskog, ali i medjunarodnog pravosudja.

Polazi se od toga, kako objasnjava Bredli Slougrouv, da Australija nema sa Hrvatskom bilateralni sporazum o izrucenju, a da je Hrvatska postupala mimo medjunarodnih sporazuma i povela postupak izvan Haskog tribunala koji Vasiljkovica ni za sta ne tereti.

Sergije Pricip

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.