Neizvesno izručenje kapetana Dragana Hrvatskoj

 

Draganu Vasiljkoviću uskraćena je propisana procedura tokom dugog procesa za izručenje u Hrvatsku, potvrđeno je na Federalnom sudu Australije. Ovakva odluka sudije Dženifer Dejvis znači da bi ceo proces ekstradiciju mogao da počne ispočetka, i da Vasiljkoviću predstoji nova i duga pravna bitka.
Presuđujući po žalbi advokata Dragana Vasiljkovića, podnetoj Federalnom sudu u Melburnu u septembru, sudija Dejvis je u petak saopštila da je bivšem komandiru srpskih vojnih snaga u Hrvatskoj trebalo omogućiti pristup korespondenci razmenjivanoj između australijskih i hrvatskih vlasti. Ova prepiska odnosila se na njegove tvrdnje da je izručenje politički motivisano i da on u Hrvatskoj, kod svojih bivših ratnih neprijatelja, neće dobiti pošteno suđenje.
Sudija je takođe utvrdila da je Vasiljković trebalo da bude informisan o tome da je u komunikaciji između Australije i Hrvatske navedena mogućnost da bi protiv njega mogle da budu podignute dodatne optužbe, uprkos uveravanju da bi mu se sudilo samo za krivična dela navedena u zahtevu za izručenje.
Nakon što su hrvatske vlasti januara 2006. godine zatražile njegovo izručenje zbog navodnog ratnog zločina, on je uhapšen i najveći deo od sedam godina koje su usledile proveo je u zatvoru.
Od početka, on je vodio pravnu bitku da spreči svoj povratak u zemlju koju je napustio sa 14 godina i vratio se kao odrasla osoba da organizuje srpske jedinice u balkanskom ratu devedesetih godina.
Njegov poslednji pokušaj da se suprotstavi ekstradiciji sadržavao je tri osnovne postavke: da je isteklo vreme u kome je mogao da bude izručen, da mu je uskraćena proceduralno pravo na pošteno suđenje (pristup korespondenciji dve vlade), kao i da su, u svetlu Ženevske konvencije, u njegovoj slučaju napravljene pravne greške.
Gospođa Dejvis odbacila je dve tačke, a prihvatila onu o uskraćivanju prava na uvid u za njega važnu dokumentaciju.
Vasiljkovićev advokat Den Mori pred sudom je kazao da ova odluka sudije Federalnog suda može da znači da bi proces za izručenje njegovog klijenta mogao da počne – ispočetka.
Sudija Dejvis odredila je 21. novembar kao rok za pravne zastupnike obe strane da predaju svoje predstavke na njenu odluku.

 

15. 11. 2013.  Vesti

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.