KLEVETE “AUSTRALIJENA” SPAS ZA KAPETANA?

DRAGAN VASILJKOVIĆ VODI JOŠ JEDNU BITKU PRED AUSTRALIJSKIM SUDOM.

• Tokom postupka protiv sidnejskog dnevnika Kapetan Dragan će moći uz pomoć svedoka da dokaže da nije počinio zločine u Hrvatskoj.

Žalba na presudu o izručenju Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj, uložena ove nedelje, podrazumeva da konačan ishod ovog postupka neće biti poznat za najmanje šest meseci do godinu dana. Ovoliko vremena, predviđaju advokati, uzeće Federalni sud da bi njegovo veće održalo pretres i donelo odluku. Iza toga, ako i ova žalba bude odbijena, ostaje još Vasiljkovićevo pravo da se obrati federalnom ministru pravosuđa. Kako smo ranije objavili, postoji i prilično izvesna mogućnost vođenja još jednog postupka pred Visokim sudom u Kanberi.
Uporedo, pred Vrhovnim sudom države Novi Južni Vels, u aprilu se nastavlja pretres po tužbi Kapetana Dragana protiv “News ltd” izdavača ovdašnjeg dnevnika “Australijen”. Pet meseci pre hapšenja, u septembru 2005. godine, on je u ovom listu, uz ostalo, nazvan “komandantom srpskog ešelona smrti”. Privatno, Vasiljković smatra da je ovaj članak pokrenuo događaje koji su njega odveli iza rešetaka.
Vasiljković je tri meseca pre svog hapšenja podneo tužbu za klevetu. Dosad, dobio je prvu rundu, u kojoj je porota zaključila da on jeste oklevetan u pomenutom članku. Sada sledi drugi krug u kome se tužena strana odlučila na dokazivanje da su navodi u njenom članku istiniti. Prema najavama koje je ove nedelje objavio sam “Australijen”, tuženi će pozvati svedoke iz Hrvatske koji bi trebalo da posvedoče u korist njegovih tvrdnji na račun Vasiljkovića.

Žale se na rupe u zakonu

“Australijen”, koga je Kapetan Dragan tužio za klevetu, navodi vodu na svoj mlin tvrdnjom da je ovaj proces moguć samo zbog “rupa u zakonu”. Ove nedelje, isti list ponovo citira predsednika nacionalnog Saveta za štampu koji kaže da je “ovo čudna upotreba propisa o kleveti”. Uporedo, izneto je i mišljenje da bi zahtev za izručenje “morao da ima prioritet nad tužbom za klevetu”, zato što je, po tom stavu, “krivični pravosudni proces važniji od zaštite ljudskih prava”.

Logično je da se očekuje da će i tužitelj, Vasiljković, pozvati svoje svedoke. Tako će to biti, po svemu sudeći, zanimljiv i dramatičan presedan u sudskoj praksi, ne samo australijskoj. Jer, na jednoj strani, u postupku Hrvatske za njegovo izručenje, on nema pravo da iznosi činjenice ni poziva svedoke koji bi osporili optužbe da je on ratni zločinac. Tako predviđa zakon. Jednako kao što ni hrvatska vlada nije morala da dokumentuje svoje tvrdnje kad ga je zatražila. Podsetimo da ona čak dosad nije podigla ni optužnicu.
Sada mu se, u paralelnom procesu, međutim, ta prilika pruža samim tim što će advokati “Australijena” dokazima i svedocima zastupati optužbe iz novinskog teksta, a time indirektno i slične navode iz Hrvatske protiv njega. On će, svakako, imati pravo da se na isti način brani. Tako bi ono što nije moglo u jednom sudu, dobilo prostor u drugom. Pa bi čak moglo da se desi da slične kvalifikacije zbog kojih Hrvati traže Vasiljkovića, ovde budu dokazane kao neosnovane. Naravno i obrnuto, da sumnjičenja dobiju potvrdu. I time je cela stvar zaista presedan.

Vesti 19.02.09

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.