KAPETAN DRAGAN: “HAPSIO SAM NASILNIKE”

• Nikada nisam tolerisao nasilje, organizovao sam i obučavao ljude, a u borbama poštovao pravila, napadali smo i neprijatelju davali vremena da se povuče, tvrdi Vasiljković.

“Nikada nisam tolerisao nasilje prema zatvorenicima, nisam ga podsticao niti sam tome pribegavao. U jednom slučaju, zbog puta u Beograd bio sam odsutan iz Knina nekoliko dana. Kada sam se vratio, video sam dvojicu hrvatskih zatvorenika sa ogrebotinama na licu. Saznao sam ko je to uradio i uhapsio ga. Kada sam čuo da je takvih stvari bilo još, obavestio sam Martića kako se više ne bi ponovilo”.
Ovo je Dragan Vasiljković ispričao u utorak u Vrhovnom sudu u Sidneju na pretresu po njegovoj tužbi protiv izdavača dnevnika “Australijen”. Tokom celodnevnog iskaza o aktivnostima u Srpskoj krajini, od 1991. do 1994. godine, Vasiljković je naveo da je u mestu Golubić organizovao obuku specijalnih policijskih jedinica od 1. aprila do 1. maja 1991, a da su se kasnije preselili u Kninsku tvrđavu, gde je proveo vreme do kraja jula.
Već trećeg dana avgusta te godine, rekao je, bio je u Beogradu, gde je saznao da je, na zahtev predsednika vlade Krajine Milana Babića, razrešen dužnosti. Na teren se vratio tek u januaru 1993. godine i ostao do decembra 1994, ali više ne u svojstvu pripadnika milicije, već vojske Srpske krajine.

U borbi poštovao pravila
Tokom unakrsnog ispitivanja, barister novinskog izdavača Tom Blekburn SC više puta je insistirao da Vasiljković nije ni te prve, 1991, bio u miliciji, nego u vojsci. Osnovu za tu tvrdnju Belkburn vidi u činjenici da se milicija bavila vojnim akcijama, kao i da je Vasiljković njene članove obučavao za vojne zadatke. Vasiljković to nije ni negirao, naprotiv.
– Nije normalno da policija zauzima gradove – kazao je Blekburn.
– Vojska nije postojala. Specijalne policijske snage su najbolje što smo mogli da napravimo. Slično su radili i Hrvati, ali su oni već pre mobilizirali i imali šest brigada Zengi. Nisam rekao da nismo obavljali vojne zadatke, to je bilo očigledno.
– Vi ste trenirali vojsku, a ne policiju – tvrdio je barister.
– Nije tačno – uzvratio je Vasiljković – Trenirao sam policiju da postane vojska.
Za razliku od svedoka suprotne strane, Vasiljković je rekao da u Golubiću nije bilo zatvora, već soba za posmatranje, sa kamerama i mikrofonima, gde je nadležna bila državna bezbednost, a ne on. Ni u Kninskoj tvrđavi nije bio zatvor, već samo jedna prostorija – čekaonica većih dimenzija, kroz koju je, po njegovom saznanju, prošlo do šest zatvorenika. Bio je jedan zatvor, oko kilometar i po dalje od tvrđave, nazvan kninski zatvor, a on je, kako je rekao, tek pre dva meseca čuo da ga zovu “stara bolnica”.
– Ja nogom nisam kročio u kninski zatvor do 1993. godine – rekao je Vasiljković.
Kao ilustraciju svojih napora da se spreči nedisciplina, Vasiljković je kazao da je mesta na kojima je vršio obuku organizovao da budu uredna i čista, organizovana po vojnim pravilima, a oni koje je obučavao da i sami budu uredni, podšišani i obrijani i da se pristojno ophode.

– Ja sam uspeo da ukinem taj “Rambo imidz” koji sam zatekao kod mnogih koji su dobili oružje u ruke.
Tvrdio je i da je pri borbama poštovao određena pravila.
– Nije bila namera da ubijamo ili da imamo zatvorenike, napadali smo i davali neprijatelju vremena da se povuče.
Kada mu je izneta tvrdnja da se u njegovoj blizini dešavalo nasilje nad zatvorenicima i da je on za to znao, rekao je:
– Nisam znao, a da sam znao, takvi bi završili na Vojnom sudu.
S tim u vezi, Vasiljković je ranije tog dana pomenuo i slučaj od 27. jula 1991, kada je, posle bitke za Glinu, po povratku primio obaveštenje da je jedno odeljenje teritorijalne odbrane počinilo masakr civila u selu Struga.
– To su bile ozbiljne optužbe, i ja sam odlučio da ih istražim, iako ti vojnici nisu bili moja nadležnost. Zadesio sam se tamo i imao dovoljno vojske da uhapsim tih 15 odgovornih – ispričao je Vasiljković.

Štitio srpske interese
Pri pominjanju reči masakr, i njegov barister Klajv Evat, kao i Tom Blekburn kasnije, podsetili su ga da je engleska novinarka En Mekelvoj 1991. citirala kao njegovu izjavu u kojoj navodno kaže da “ako se policijske stanice i bolnice koriste kao vojna uporišta, onda će biti masakrirana”.
Vasiljković je rekao da ta izjava nije tačno preneta, da nema potrebe da navodi policijske stanice u tom smislu, jer su one već bile utvrđenja, već da je rekao da će “crkve i bolnice biti legitimni ciljevi ako budu služile kao uporišta”. A, to su već Hrvati radili s bolnicom, kazao je i dodao:
– Samo bi idiot kazao reč “masakr”, a ja nisam idiot.
Blekburn je optužio Vasiljkovića da mrzi Hrvate.
– Moje dve poćerke su Hrvatice poreklom, najbolji prijatelj Hrvat, tamo sam u jedinici imao tri čistokrvna Hrvata – odgovorio je Vasiljković.
– Ali su vas u odnosu prema Hrvatima vodili pristrasnost i zaslepljenost – kazao je Blekburn.
– Ja sam Srbin. I tamo sam štitio srpske interese i ne očekujte od mene da budem neutralan. Ne mogu da budem optužen za pristrasnost prema Australiji, ako sam bio u situaciji da štitim Australiju – kazao je Vasiljković.
Blekburn se zatim pozvao na izjave koje je Vasiljković dao u Hagu na suđenju Slobodanu Miloševiću, o karakteru hrvatske države u Drugom svetskom ratu i novije vreme.
– Vi ste rekli 2003. godine da se Hrvatska okreće fašizmu.
– Jeste, jer tamo ima još fašističkih elemenata.
– Da je 1991. bila fašistička zemlja.
– Hoću da vam kažem da su ponovo otvorene rane iz Drugog svetskog rata. Ako su u Hrvatskoj uništili živote 350.000 Srba u Jasenovcu. Ako su oni isterali više od 600.000 Srba, oni moraju biti to, a i sada napadaju njihove crkve i njih i Hrvatska je etnički čista. Ja nisam ni sanjao da će ovo postati tako ružan rat. Verovao sam u političke snage. Ja sam bio protiv uništavanja Vukovara, jer je tamo stanovništvo bilo pola-pola. Mnogi neutralni reporteri su govorili o meni kao jedinom glasu razuma u tom krvavom ratu – naglasio je Vasiljković.
Suđenje se nastavlja njegovim daljim ispitivanjem.

Vesti 08.05.2009
S. PRINCIP

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.