Kapetan Dragan protiv Hrvatske Drzave u ponedeljak 10.08.2009

Kao sto se vidi iz gornjeg naslova u ponedeljak 10.08.2009. godine Federalni Sud Australije na kojem predsedavaju trojica visokih sudija Australijskog federalnog suda jos jednom razmatraju tuzbu Kapetana Dragana protiv drzave Hrvatske.

Javnost je dobro upoznata sa slucajem Kapetana Dragana i njegove velike borbe protiv Hrvatske drzave koja zeli da ga u Hrvatskoj saslusa u vezi navodno pocinjenih zlocina za vreme gradjanskog rata u bivsoj Jugoslaviji.
Javnosti je takodjer poznato da je rat zavrsen 1995 godine kada je Hrvatska vojska proterala sa svojih vekovnih ognjista na stotine hiljada gradjana svoje vlastite drzave samo zato sto su Srbi.
Posle zavrsenog rata Hrvatska drzava je mnoge ucesnike rata proglasila ratnim zlocincima i sudjeno im je u njihovom odsustvu a jedan manji broj je preko interpolovih potrnica hapsen u drugim drzavama i po zahtevu Hrvatske drzave isporuceni su u Hrvatsku gde im je sudjeno, za mnoge od njih navodni zlocini nikada nisu dokazani pa su optuzbe cesto puta menjane ili su ljude morali pustiti na slobodu.

Hrvatska drzava i Hag za Kapetana Dragana nisu bili zainteresovani posto nije bilo razloga ili bilo kakve sumnje da je ovaj Srpski heroj za vreme rata u Hrvatskoj povredio pravila ratovanja, a kako da nebi kad je Dragan u Austrailiji zavrsio visoku vojnu skolu gde je i dobio cin kapetana, veoma sposobnog staresine koji je svoje znanje uspesno prenosio na vojnike za vreme rata 1991 godine u Jugoslaviji.
2005 godine Australiske novine bez bilo kakvih dokaza na prvoj stranici najveceg Australiskog lista donose reportazu o Kapetanu Draganu gde ga optuzuju i povezuju sa navodno pocinjenim ratnim zlocinima za vreme rata u bivsoj Jugoslaviji.
U isto vrme politicari novinari i neki od Hrvatskih ministara nisu uopste bili zainteresovani za Dragana Vasiljkovica,u Hrvatskoj stampi je pisano o navodno nekim zlocinima pocinjeni od kapetana JNA Dragana Vasiljevica.

Posle pisanog clanka i Draganove tuzbe protiv novina Hrvatska pokrece optuznicu koja dolazi iz Sibenskog suda ali skoro tri ili cetiri meseca posle objavljenog clanka u Australijanu koji je prenesen u svim svetskim novinama a posle ovoga dolazi i do njegovog hapsenja u Austrailiji. Zahtev Hrvatskog pravosudja koji Dragana trazi samo da ga saslusaju u vezi navodno pocinjenih zlocina za vreme rata 1991 na prostorima Jugoslavije.

U Australiji advokatima i Srpskoj zajednici je bilo jasno da u slucaju izrucenja Kapetana Dragana Hrvatskoj, Dragan nebi bio zasticen,njegov zivot bi bio u velokoj opasnosti posto su ga novine i medije vec unapred osudile i proglasile kao ratnog zlocinca sudski process u tom slucaju nebi imao oupste nikakvog smisla ili uspeha.
Takodjer u isto vrme u Hrvatskoj Srbi se optuzuju,proteravaju unapred se okrive za nepostojeci zlocin pa se tek posle svega toga izvode pred sudije koje i sve da hoce da sude pravilno nisu u mogucnosti da sude Srbima koji su unapred proglaseni i osudjeni u javnosti.

Evo vec blizu 4 godine Draganovi advokati zele da sprece extradiciju u Hrvatsku drzavu u kojoj se i danas Srbima sudi vec po unapred dogovorenim terminima i sto je naj vaznije Srbi u Hrvatskoj nisu zasticeni od potencijalnih napada i maltretiranja i dan danas Hrvatsko pravosudje ima mnogo propusta kada je rec o procesima i sudjenju ljudima Srpske nacionalnosti.

Organizacija Srbi za pravdu i demokratiju u Australiji uz podrsku Srpske zajednice zajedno s advokatima vec blizu 4 godine zeli da obezbedi Draganu slobodu, takodjer podrava da se Draganov slucaj vodi u Australiji.

Hrvatska drzava bi u svakom slucaju mogla ispitati i saslusati i Dragana i potencijalne svedoke u Australiji, gde je covek zasticen bez razlike na njegovu nacionalnost veru ili boju koze.
U Hrvatskoj ovo nije moguce barem sve dok Hrvatska ne postane clanica Evropske Unije i u tom slucaju bi bila primorana da vodi racuna i stiti pravo svakog coveka bez razlike na opredelenje i nacionalnost istog.

Iz Kancelarije
Srbi za pravdu i demokratiju
Djordje Bubalo

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.