GRČEVITA BORBA BLIŽI SE KRAJU

VEĆE TROJICE FEDERALNOG SUDA DANAS ODLUČUJE O DRAGANU VASILJKOVIĆU

• Još se čeka na odluku iz Vrhovnog suda NSW, kome je ekipa Vasiljkovićevih advokata tužila “Australijen” za navodnu klevetu

Veće trojice Federalnog suda odlučuje od danas u Sidneju o daljnjoj sudbini Dragana Vasiljkovića, odnosno Danijela Snedena. Tokom višednevnog pretresa, trojica sudija će se izjašnjavati o žalbi branilaca na odluku sudije istog suda Denisa Kaudroja koji je u februaru zaključio da nema smetnji da Australija izruči Vasiljkovića Hrvatskoj. Ako Kapetan Dragan izgubi i u ovom postupku, njegovoj odbrani ostaje još Visoki sud u Kanberi i, kao krajnja mogućnost, obraćanje nadležnom federalnom ministru koji može da potvrdi ili odbaci zahtev za izručenje.
U isto vreme, ovde se još čeka na odluku iz Vrhovnog suda NSW kome je druga ekipa Vasiljkovićevih advokata tužila ovdašnji dnevnik “Australijen” za navodnu klevetu. Rasprava po toj tužbi okončana je, kako čitaoci “Vesti” znaju, u julu i sud je zadržao pravo da odluku saopšti naknadno.
U međuvremenu, isti tim advokata koji predvodi barister Klajv Evat, tužio je “Australijen” još jednom. Ovog puta za navodnu novu klevetu u tekstu iz prošlog meseca, u kome se “Australijen” bavio ukidanjem baristerske licence Bredliju Slougrouvu. Ovaj advokat, naime, zastupao je Vasiljkovića u procesu za njegovo izručenje i izgubio je pravo da ga brani u vreme kada je ceo slučaj bio u poodmakloj fazi.

Za pravnu praksu biće veoma zanimljivo kako će pravosudne institucije postupiti u ova dva, formalno paralelna i odvojena procesa, ali u kojima je mnogo toga zajedničkog. Počev od činjenice da se radi o istoj ličnosti i o, manje-više istoj ulozi te ličnosti za vreme rata u Hrvatskoj.
U procesu za izručenje, naime, podnosilac zahteva (hrvatska vlada) nema obavezu da dokazima potkrepljuje navodne inkriminacije zbog kojih traži Vasiljkovićevo izručenje. Na drugoj strani, ni on sam ne može da se služi eventualnim dokazima da bi uverio sud da je zahtev za ekstradiciju neosnovan.
Sve je to, međutim, bilo moguće u paralelnom procesu, po tužbi za klevetu, gde su i izdavač “Australijena” i sam Vasiljković izvodili dokaze i svedoke za i protiv njegove eventualne krivice.
Zanimljivo je, recimo, da Klajv Evat u tužbi za klevetu ističe da Hrvatska za njegovog klijenta uopšte nije bila ni zainteresovana sve dok se nije pojavio tekst o njemu u “Australijenu” (septembar 2005). Međutim, ovaj podatak nema nikakvog značenja u procesu za izručenje. Ali, činjenice o pokretanju i vođenju tog istog postupka koji je sada pred Federalnim sudom potvrđuju baš ono što Evat tvrdi, ali na Vrhovnom sudu.
U hronologiji događaja u postupku ekstradicije, naime, nalazi se 28. novembar 2005. godine (dva meseca posle novinskog teksta), kao datum kada je županijski javni tužilac Šibenika pokrenuo istragu o Vasiljkovićevom učešću u tamošnjem ratu. Svega 15 dana kasnije, Županijski sud u istom gradu zaključio je da postoje “dosta osnovane sumnje” da je imenovani počinio navedena krivična dela. Desetog januara naredne godine isti sud podneo je zahtev za njegovo hapšenje. Devet dana kasnije, Vasiljković je u Australiji uhapšen po tom zahtevu na osnovu zakona o ekstradiciji. Taj zahtev je Australiji od hrvatske vlade formalno uručen 17. februara.
U međuvremenu, Vasiljkoviću je odbijen zahtev za puštanje uz kauciju.

Dva puta odbijen
Ponovni pokušaji Dragana Vasiljkovića da se brani sa slobode odbačeni su 3. marta 2006. i 12. decembra 2007. godine. Prvi put, zahtev za izručenje potvrđen je 12. aprila 2007. godine, kada je pomoćnik šefa Prekršajnog suda u Sidneju Kloran zaključio da nema smetnji da se ekstradicija izvrši. Trećeg februara prošle godine, ovu odluku potvrdio je sudija Federalnog suda Kaudroj. I sada o tome raspravlja tročlano sudsko veće.
Vasiljković se sve vreme nalazi u zatvoru.

Vesti 10.August 2009

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.