Godišnja skupština

Na redovnom godišnjem skupštinskom zasedanju 16. aprila 2010. godine u Sidneju podnešeni su izveštaji o radu organizacije “Srbi za pravdu i demokratiju” u protekloj godini. Nakon podnešenih izveštaja sledila je diskusija. Izveštaji su jednoglano usvojeni bez ijedne primedbe.

Konstatovano je da je upravni odbor u prošlogodišnjem sazivu uspešno predstavljao interese organizacije, kao i njenih simpatizera. Na skupštini je izabran novi upravni odbor koji će predvoditi organizaciju do sledećeg redovnog skupštinskog zasedanja. Dakle, upravni odbor izgleda ovako:

Srbi za pravdu i demokratiju Australije

Izvršni komitet:

Predsednik: Saša MILANOVIĆ Advokat (barister)
Potpredsednik: Tihomir NOVAKOVIĆ Advokat
Sekretar i javni predstavnik: Petar DOBRIĆ Advokat
Asistent sekretara: Svetlana Anja PETROVIĆ
Profesor jugoslovenske i svetske književnosti, MA. Primenjene psihologije
Balgajnik i finansijski savetnik: Denis MILIĆ Finansijski revizor
Pomoćnik blagajnika: Dr. Ivana MILANOVIĆ
Oficir za komunikacije i vezu,
Direktor za marketing:
Dragan MILOVANOVIĆ Magistar marketinga
Direktor za medije: Dr. Voja ILIĆ
Profesor na univerzitetu
Direktor za potrebe zajednice: Đorđe BUBALO Biznis menadžer
Ko-ordinator za australijsku i srpsku omladinu: Bratislav ŠUKARA
Magistar ekonomije
Direktor obezbeđenja: Žiko MIJIĆ
Direktor za strategiju korporacije: Dušan MIJATOVIĆ
Arhitekta
Ko-ordinator za prikupljanje sredstava: Mile VUKOJČIĆ
Pravni savetnik: Zoran VASILJEVIĆ
Advokat

 

Novi upravni odbor je postavio sebi zadatak da nastavi započeti put na istrajnoj borbi za zaštitu, očuvanje i unapređenje osnovnih ljudskih prava i sloboda svih građana, sa posebnim naglaskom na srpsku zajednicu, članove organizacije i njene simpatizere.

“Srbi za pravdu i demokratiju” će nastaviti da ukazuju na nedoslednosti u zakonu koje omogućavaju da građani Australije budu podvrgnuti procesima koji ne zadovoljavaju standarde i parametre australijskog pravosuđa. Želja nam je da šira australijska javnost bude upoznata sa “pravilima bez dokaza” (”no evidence rule”). Po jednom od tih pravila ni jedan građanin Australije za kojeg se uputi zahtev za izručenje iz zemalja kao što su recimo Irak, Avganistan, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, neće moći da se upozna sa dokazima na osnovu kojih mu se pripisuje navodna krivična odgovornst, a kamoli da bude u situaciji da on sam pruži dokaze koji bi mogli da opovrgnu optužbe. Takođe želimo da skrenemo pažnju da postoje anomalije u postojećem zakonodavstvu koje omogućuju izručenje u treće zemlje, a da te iste zemlje nisu u stanju, i kad bi htele, da udovolje jednom takvom zahtevu koji bi stigao iz Australije. Postojeći Zakon o ekstradiciji (izručenju) je jedan od takvih primera. Suprotno opšte prihvaćenoj međudržavnoj praksi i principima, Zakon dozvoljava kršenja principa reciprociteta što je, usuđujemo se reći, neprihvatljivo. Postojeće zakonske regulative vezane za ekstradiciju dovode u pitanje i osnovnu pretpostavku nevinosti dok suprotno nije dokazano. “Srbi za pravdu i demokratiju” su čvrsti u ubeđenju da bi nadležne institucije trebalo da se pozabave ovim, za sve građane, ozbiljnim pitanjima.

“Srbi za pravdu i demokratiju” se i ovaj put zahvaljuju na svesrdnoj podršci koju su pružale sve srpske organizacije, crkveno-školske opštine i pojedinci bez čije bi pomoći bilo teško istrajati u borbi za istinu i pravdu.

Sa poštovanjem,

Saša MILANOVIĆ Tihomir NOVAKOVIĆ Petar DOBRIĆ
Advokat Advokat Advokat
Predsednik Potpredsednik Sekretar

Sidnej,

20.04.2010

Prilozi (Attachments):

AGM (PDF)
To Dr S McDonald (PDF)

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.