Izvestaj sa lokalnog suda u Sidneju

Sud u Sidneju odlučio je u četvrtak da Dragan Vasiljković može biti izručen Hrvatskoj, koja ga je optužila za ratne zločine i zatražila njegovu ekstradiciju od Australije. „Dragan Vasiljković je podoban za predaju Republici Hrvatskoj”, izjavio je sudija Pol Kloran i objavio da je zahtev Zagreba za Vasiljkovićevim izručenjem validan.

Nakon objave odluke Magistrata Lokalnog suda u Sidneju, barrister , advokati i Srbi Sidneja izrazili su svoje nezadovoljstvo ovakvom odlukom, mada se upravo tako nesto i ocekivalo od Lokalnog suda.

Barister Kapetana Dragana, Bradley Slowgrove, je izjavio da je razocaran spoznajom da Australijsko sudstvo odobrava ekstradiciju svog nevinog drzavljanina drzavi koja je proterala vise od 350.000 svojih zitelja samo zato sto su srpske nacionalnosti. Oko 15.000 izbeglih Srba iz Hrvatske danas zivi u Australiji. Nezamislivo je to sto se dogadja, da je covek zatvoren u jednom od najstrozih zatvora bez prave optuznice i bez ikakvog dokaza o krivici. Sve zajedno je ruzno i mi cemo pravdu potraziti na Federalnom Sudu Australije duboko verujuci da ta ustanova ima snagu i obavezu da ovaj slucaj resi sudski pravedno.

Gospodin dr Marko Marinkovic je rekao da i pored toga sto se ovakva odluka ocekivala od sidnejskih lokalnih vlasti, nemoguce je odupreti se razocaranju da je do pravde tako dug i teretan put u jednoj demokratskoj drzavi.

Predstoji nam jos mnogo rada, mada je sve pripremljeno i odradjeno za process na federalnom sudu , gde ce se 19. aprila odrediti datum za pocetak procesa, rekla je Zoja Cleari.

Barister, gospodin Sasha Milanovic je ukazao na deo iz kompletng izlaganja sudije Klorana, koji je u obrazlozenju svoje odluke, izmedju ostalog rekao i sledece : I ako postoji mogucnost da nema dovoljno dokaza, kako tvrdi odbrana optuzenog, i ako se dogodi da osoba bude pogresno izrucena drugoj drzavi, izrucenje je legalno po pravnim i medjunarodnim zakonima!?

“ Finally, the concern expressed by the Chief Justice in the “ no evidence” scheme,in my view, emphasizes the potential for persons to be wrongly extradited, albeit legally ” – rekao je sudija.

– U nastavku sledi sledece objasnjanje _ “ Many lawyers would find it surprising that, in responding to a request from Croatia for the surrender to its criminal justice system of an Australian citizen. Australians requirements for supporting information are less than its requirements in responding to a similar request from the United Kingdom or the United States of America. The question of supporting information is a matter that affects human rights, and involves an important issue of public policy. This Courts concern, however, is with legislative power, and that has been the focus of the argument.” – stoji izmedju ostalog u objasnjenju odluke sudije Klorana o validnosti i legalnosti ekstradicije nevinog drzavljanina Australije.



Na slici su : Barrister Sasa Milanovic, Barister Bradley Slowgrove, Zoja Cleari i dr Marko Marinkovic

Legalni tim Dragana Vasiljkovica, kao i svi clanovi srpske zajednice Australije veruju da ce sudije Federalnog suda imati obavezu i snagu da prilikom donosenja odluke o izrucenju uzmu u obzir ono sto je osnovno u svakom sudskom procesu – da li potoji valjana optuznica i dokazi za hapsenje i ekstradiciju, a ne da se imaginarno i teoretski raspravlja i odlucuje o legalnosti ekstradicije bez obzira da li je neko kriv i kako ce biti tertian… kao da nije rec o coveku nego o krompiru.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.